Goede cijfers maar toch onderuit; de Ahold-Delhaize soap.

Het is een beetje een vreemde eend in de bijt, Ahold Delhaize. De firma boekte over het afgelopen kwartaal 16 miljard euro omzet, een stijging van 3,4% als we naar het voorgaande boekjaar kijken. De winst nam ook aanzienlijk toe, de firma hield dit jaar 378 miljoen euro over. Een stijging van bijna 20% (19,2% om precies te zijn). Toch ging het aandeel vandaag en gisteren hard onderuit op de beurs. Heeft dit te maken met het ‘wie heeft de grootste l*l’ spelletje tussen de VS en Noord-Korea, of is hier toch iets anders aan de hand?

Down the drain

Gisteren, 9 augustus, kwam Ahold met de kwartaalcijfers die er niet om logen. Toch ging het aandeel in twee dagen tijd 2% omlaag. De economie trekt aan, meer mensen shoppen bij de merken van het concern (beetje valsspelen dit, want fusie, maar goed), zelfs in de Verenigde Trumpse Staten ging het Ahold Delhaize voor de wind. In perspectief, want juist de VS bleek toch het probleemkindje wat dit mooie aandeel door het putje van de markt slokte. Ahold kan de moordende concurrentie in de staten nauwelijks te lijf, nu ook budget-grootgrutters Aldi en Lidl de Amerikaanse markt verkennen. De reactie van Ahold om zowel de nieuwkomers als de oude rotten, Whole Foods & WalMart, aan te pakken bleek een killer-prijzenoorlog.

 

Een prijzenoorlog is in de basis niet zo bijzonder. Een bedrijf gaat de concurrentie aan met andere mededingers door zijn prijzen dusdanig naar beneden af te stellen, dat ze de goedkoopste zijn. Mensen blijven mensen, en zouden dan in het rekenmodel dus naar de goedkoopste op de markt trekken. Dit is in de basis een lange termijn oplossing, maar momenteel houdt dat vooral in dat de marges die Ahold op de producten pakt die de gretige vakkenvuller in de schappen schuift, afneemt. Dit is op zo’n dingetje waar beleggers niet zo van houden, want op korte termijn resulteert dit dus in een afnemende winst. Kan aantrekken, maar zeker weten doe je het nooit.

Héél zielig

Dan hebben we nog Donald Trump. Beroepsmafkees Donald’s mooie land heeft een beetje een dingetje met de dollar. Deze daalt namelijk in waarde, wat voor bedrijven niet zo’n leuke grap is als het om de cijfers gaat. 62% van de omzet van het concern komt vanaf het eilandje, en een dalende dollar zorgt dus voor een in waarde dalende omzet. Jammur.

 

Er is dus genoeg te doen op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize, zou je zeggen. Analisten worden een beetje negatief over het aandeel, maar om nu meteen te roepen om het te laten vieren is een ander verhaal. Als je namelijk ingestapt was dat de Amazon-tragedie de koers naar beneden drukte, had je inmiddels een paar goeie rondjes in de kroeg kunnen voldoen. Altijd prettig. De beurs heeft Ahold afgestraft op goede cijfers, wat in de basis niet eens zo noodzakelijk was. Maar eigenlijk is de beurs gewoon een emotioneel wrak; goed nieuws wordt overgewaardeerd, en een wolkje aan de lucht kan een degelijk aandeel zo door de WC spoelen.

 

Niet dat ik nou zo objectief ben, ik kocht vlak voor de kwartaalcijfers van Ahold namelijk nog een portie bij. Uw redacteur zal zichzelf in slaap huilen met een dekentje. Houdoe!

Joran-Lars

Veredeld tikgeit bij De Geldpers, ondernemer in de wondere wereld van het internet. Snapt niet helemaal wat een 'maximum snelheid' inhoudt. Beroepsmatig sponsor van het CJIB.

Advertentie