Beleggen voor #NOOBS: het is niet moeilijk!

Je hebt een keer gehoord dat je met het handelen op de beurs een heerlijk inkomen kunt verdienen. Bankiers verdienen er zelfs miljoenen mee. Op feestjes doet je specialistische kennis over de financiële markten het ook goed (niet bij de vrouwen helaas). Omdat wij de moeilijkste niet zijn, geven we je graag een handvat waaraan je jezelf uit de diepe put kunt trekken. Vandaag op het menu: wat is beleggen en kan ik het ook? 

 

Don’t get fooled

Op het eerste gezicht lijkt beleggen heel lastig. Vooral als je op tv hebt gezien dat er gasten met zes schermen tegelijk naar bepaalde lijntjes en cijfertjes zitten te kijken. Dan heb je de hoop al snel uitgegeven. Dat is niet nodig! Waarom dat is, leg ik je zo uit. Nu kijken we eerst even naar wat beleggen eigenlijk inhoudt. De officiële definitie is: “beleggen is het kopen van producten, om die op een later moment met winst te verkopen. Welke producten er worden gekocht en hoeveel later ze weer worden verkocht, hangt af van de belegger.” Oké, klinkt best simpel toch. Dat laat de weg dus open voor veel mogelijkheden, zoals een huis. Een huis is ook een beleggingsproduct, vaak aangeduid als vastgoed of door echte kenners als ‘stenen’. “Wat doe jij eigenlijk voor werk, Jan-Pieter?” “Ik zit in de stenenbusiness“. Dat idee.

Hey Willy, nog gegolft?

Zelfs apen kunnen het

We komen een andere keer terug op in welke producten je kunt beleggen naast een huis. Je hebt aandelen, indices, cfd’s, opties, obligaties en ga zo maar door. Een veelgestelde vraag is of jij zonder enige kennis ook zelf kunt beleggen. Het antwoord is: ja. Natuurlijk is het altijd handig om basiskennis te hebben, maar eigenlijk kan iedereen beleggen en dat is aangetoond met een groots onderzoek vanuit The Wall Street Journal. Dat onderzoek ging zo: de redacteuren van WSJ hadden financiële experts en apen bij elkaar geroepen om aandelen uit te kiezen waarin ze zouden investeren. De experts mochten gewoon hun normale onderzoek uitvoeren en de apen moesten geblinddoekt darts op een dartbord gooien en de aandelen waar de darts inzaten, waren hun gekozen aandelen. Het uiteindelijke resultaat? De experts wonnen 61 van de 100 wedstrijden. Uiteindelijk hadden de experts gewonnen. Echter, nadat de wedstrijden waren afgelopen bleven de aandelen van de apen doorgroeien, terwijl die van de experts naar beneden vielen.

 

De reden? Experts haddden vooral risicovolle aandelen gekozen, om op de korte termijn winsten te behalen. Zo waren er ook nog andere factoren waar de experts voordeel uit konden halen. Het is daardoor niet echt impressive wat de experts hebben laten zien. Des te meer is het bijzonder van de apen.

 

Flickr/Eric Kilby

 

Questions everywhere

Ofwel, jij kunt ook beleggen! Wanneer geblinddoekte apen het kunnen, moet het voor jou toch ook niet heel lastig zijn. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om je flink in beleggen te verdiepen waardoor je het beter doet dan de gemiddelde belegger, maar zelfs dat blijkt lastig voor velen. Ja, zelfs op Wall Street. Ook zijn er varianten op het beleggen. Wil jij snel winst halen, of hoef je pas over 20 jaar veel winst hebben? Ben je van plan om 3 uur per week voor de computer te zitten, of 30 uur? Ga je af op technische analyse of op fundamentele analyse? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen voordat je de eerste beleggingsproducten gaat kopen. De meest belangrijke vraag is: waar wil je in beleggen? Daar kijken we dus volgende keer naar!

 

Max van Hasenbroek

Advertentie