13 miljard en 70.000 banen erbij voor Boeing; kom er maar in Trump!

Gelukkig maar, Boeing heeft weer een nieuwe grote opdracht binnen. Voor 13,8 miljard dollar gaat het vliegtuigen leveren aan Singapore Airlines. Het mooiste van allemaal? De deal is in Het Witte Huis beklonken, zoals dat dan heet. 

 

Fijne vlucht

Uit dit nieuwsfeit kunnen we twee conclusies trekken. De eerste is dat Singapore Airlines fucking veel geld heeft. Wie gaat er anders voor bijna 14 miljard dollar aan nieuwe vliegtuigen kopen in één keer? De tweede conclusie is dat Boeing redelijk lekker binnenloopt met die orders vanuit het buitenland. Op de eigen site van de vliegtuigfabrikant kun je zien hoeveel vliegtuigen ze al verkocht hebben en wie de opdrachten hebben gegeven. De teller staat in 2017 op 498 verkochte vliegtuigen, let op: verkocht! Ze worden natuurlijk niet binnen twee dagen gemaakt, en daarom zullen ze volgend jaar pas echt geleverd worden. Singapore Airlines zelf heeft 20 exemplaren van de Boeing 777-9 besteld en nog 19 stuks van de Boeing 787-10 Dreamliner. Je weet wel, dat slagschip waarmee TUI je naar allerlei exotische oorden vliegt. Met dat aantal komt de gemiddelde prijs van zo’n vliegtuig op ongeveer 359.000.000 dollar, ongeveer 320.000.000 euro! 

 

Is hij er ook weer?

Wat zou een deal van een Amerikaans bedrijf zijn zonder de reactie van Donald Trump op die deal? Juist, niets! Daarom was The Donald er ook bij toen de deal in Het Witte Huis werd getekend. Met 39 nieuwe vliegtuigen voor Singapore Airlines moest Trump gelijk duidelijk maken hoe goed het wel niet was voor de werkgelegenheid. Hoeveel nieuwe banen komen er in de VS bij door deze bestelling voor Boeing? 5.000 wellicht? 20.000 dan? Het zou allebei best kunnen, maar Donald zei dat de order voor 70.000 nieuwe banen zou zorgen! Dat zijn 1.800 banen per vliegtuig. Natuurlijk heb je veel mensen en leveranciers nodig voor zo’n vliegtuig, maar of dat er 1.800 zijn? Als wij AirspaceMag mogen geloven werken er op een privéjet al zo’n 1,750 mensen. De 1.800 banen per vliegtuig op zich is dus niet heel gek, maar 1.800 nieuwe? Mua, zoals mijn vader altijd zegt: met optimisme kom je verder. 

Max van Hasenbroek

Advertentie