Nieuw belastingschandaal, hoera! Wat je moet weten over de Paradise Papers

Alle onthullende dingen over wereldberoemde mensen zijn enorm veel geld waard. Het is niet voor niets dat de roddelbladen altijd zo goed verkopen. Wij mengen ons nooit in dat soort zaken, want daar zijn we niet voor, maar nu is er iets opgedoken wat (zelfs voor ons!) interessant kan zijn: de Paradise Papers. Onder andere Queen Elisabeth krijgt een mooi plekje in het nieuwe dossier van belastingontwijkers. Check je mee? 

Rule Brittania!

De Paradise Papers bevatte in totaal 13,4 miljoen documenten met daarin allerlei gegevens over bepaalde belastingconstructies. Aangezien de rijken in onze wereld vinden dat de overheden hun geld afpakken, stellen ze dit graag veilig op bijvoorbeeld de Kaaimaneilanden. In de Paradise Papers zien we ~een opvallende naam die hierboven al is genoemd. Queen Elisabeth heeft namelijk 10 miljoen ponden heeft geïnvesteerd in een fonds dat op de Kaaimaneilanden zit. Dat fonds investeerde het geld dan weer in BrightHouse, een winkelketen dat laatst nog kritiek kreeg op het uitbuiten van kwetsbare mensen. Verder niet heel interessant, maar ook Bono van U2 komt er, net als in de Panama Papers, weer in voor. Het aantal Nederlanders in deze Papers valt mee. We krijgen geen John De Mol te zien die zichzelf mag verantwoorden, helaaas. Alles wat er te zien valt is een aantal überrijke Nederlanders die hun superjacht laten registreren op de Kaaimaneilanden. 

Aan de schandpaal, hoppa

Hebben deze onthullingen over bijvoorbeeld Queen Elizabeth verregaande gevolgen? Kort gezegd: nee. Wat je goed moet beseffen is dat dit papieren zijn die belastingontwijking prijsgeven en niet belastingontduiking. Al deze mensen en bedrijven (Apple doet er bijvoorbeeld ook aan mee) doen helemaal niets illegaals. De belastingconstructies die zij hebben opgezet zijn misschien ethisch niet verantwoord, maar bij wet niet verboden. Queen Elisabeth hoeft bijvoorbeeld niet eens belasting te betalen, maar staat elk jaar een vrijwillig deel af. 

Natuurlijk kunnen er wel problemen ontstaan rond de geloofwaardigheid van bepaalde personen. Justin Trudeau, de Canadese versie van Jesse Klaver, wordt bijvoorbeeld ook in de Paradise Papers genoemd. Als politicus kan dat je einde betekenen, want je bent niet meer geloofwaardig. In ieder geval, komende weken volgen meer onthullingen! 

Max van Hasenbroek

Advertentie