Damn, Yellow Claw verdient een bedrag met 6 nullen per jaar!

Krokobil, “BIZZEEYYY” en het Allermooiste Feestje zijn kenmerken van zowel de tracks als artiesten van Yellow Claw. Met nationale fame en ook grote dj-sets op internationale feesten zijn ze de prijs die ze vragen inmiddels dubbel en dwars waard. Maar hoeveel is die fee en wat verdienen de twee dj’s (Nizzle en Jim Aasgier) in een jaar? Wij gingen eens op onderzoek uit.

Youtube

Zoals we onze artikelen altijd beginnen: de streaminginkomsten van zowel Spotify als Youtube. Laten we beginnen met Youtube, want dan hebben we het minst interessante gelijk gehad. Yellow Claw heeft op Yoetoep zo’n 500.000.000 streams, dat is best aardig. De gemiddelde inkomsten per view is 0,1 cent, ofwel 1 euro per 1.000 views. Voor de 500 miljoen streams hebben de drie dj’s ongeveer 500 duizend euro binnengeharkt hebben. De helft daarvan gaat naar derden zoals het platenlabel, artiestenmanagers et cetera. Vanaf 2010 tot en met 2017 hebben ze dus zo’n 125.000 euro de neus gepakt van Youtube. Niet echt veel voor internationale artiesten.

Er is wel iets positiefs: ze worden namelijk dagelijks nog altijd 432 duizend keer bekeken wat ze 15.000 euro per maand oplevert. Dat is zo’n 180 duizend euro per jaar. Het wordt al beter, maar nog altijd niet optimaal. 

Geld is niet het enige antwoord, maar het is wel fijn.Spotify

Dan Spotify, daar hangt het af van de streams. Maandelijks worden ze 5,5 miljoen keer gestreamd. Aangezien Spotify 0,004 dollarcent per stream uitkeert, komt dit neer op een totaal van 22.000 euro per maand. Als je ziet dat een grote rapper als Lil Kleine of Ronnie Flex het met ‘slechts’ 6.000 euro per maand aan Spotify-inkomsten moet doen is het zeker geen slecht stukje taart. Natuurlijk gaan hier ook weer onkosten vanaf, maar dat trekken we aan het eind af van het totaal. 

Big Money, optredens

Eindelijk, hier komt de rijke aap uit de Gucci-mouw. Volgens de website Bekendeartiestenboeken.nl is de minimale prijs die Yellow Claw voor een optreden vraagt  20.000 hele euro’s. Ja, dat lees je goed: minimaal. Dat is zo’n 6 keer een modaal maandsalaris, maar who cares? Wanneer je ze vanuit Nederland naar de Verenigde Staten wilt laten overvliegen, betaal je zeer waarschijnlijk ook de kosten voor een privé-jet (Economy wat?) en de hotelkamers. Zoveel geld vragen voor een optreden is natuurlijk leuk, maar als je maar 1 keer per jaar optreed word je er nog niet rijk van. In de december-agenda van Yellow Claw treffen we maar liefst 11 optredens, ofwel: dat is op zijn minst 220.000 euro in de maand. Trek dit door naar een jaar en je hebt zo’n 2,64 miljoen euro per jaar! 

Tromgeroffel…

Alles bij elkaar opgeteld komt Yellow Claw toch aan een mooie 3,084 miljoen euro per jaar (3.084.000). Je kunt heel grof stellen dat de heren van Yellow Claw er zelf 50 procent aan overhouden. Dan kunnen ze onder aan de streep 771.000 per jaar uitgeven. We hopen dat ze een mooie belastingconstructie op de Kaaimaneilanden hebben, anders gaat er bijna meer dan de helft van die 771.000 euro naar De Belastingdienst. In ieder geval, ze verdienen genoeg. 

Max van Hasenbroek

Advertentie