Het belangrijkste cryptowoordenboek: HODL, FUD en Satoshi!

Nu de digitale munten ook de bakker om de hoek bereiken, wordt het voor ons tijd om wat uitleg te geven over bepaalde termen in de wereld van cryptocurrencies. Zo voorkom je dat je als een echte noob wordt gezien en kun je meepraten met de Satoshi’s in deze wereld (maker van Bitcoin). 

HODL: Dé klassieker. Een foute spelling van ‘hold’ wat betekent dat je je crypto’s moet houden en niet moet verkopen. In aandelenmarkten wordt dit ook gebruikt, alleen door een typefout van iemand op een Bitcoinforum staat het vasthouden van je aankopen sinsdien bekend als HODLING. Ook wel: Hold On for Dear Life. Deze term is wél exclusief voor cryptomensen.

ATH: Staat voor All time high. Niet zozeer een woord uit de cryptowereld, maar wordt er ook veel gebruikt. Het is de hoogste prijs die een munt ooit heeft gehad. Zo raakt Bitcoin nu bijna elke dag nieuwe ATH’s. 

Faucet: Dit is de benaming voor sites waarop je een heel klein bedrag aan cryptomunten krijgt om daar mee te oefenen. De letterlijke vertaling van het woord is ‘kraan’.

FOMO: Fear Of Missing Out. Te gebruiken in de zin: “Yooo man ik ga een paar Bitcoins op de kop tikken, want ik heb last van FOMO.” Ofwel, zo snel mogelijk in een digitale munt willen investeren om te zorgen dat je de winst niet misloopt. Gebruik FOMO trouwens niet in een echte zin, dat is raar. 

FUD: Fear, Uncertainty and Doubt. Meestal wordt dit in cryptokringen geroepen als er een belangrijke gebeurtenis staat te wachten of die net gebeurd is. “FUD slaat toe! HODL iedereen!”

ICO: Initial Coin Offering. Dit gebeurt als er nieuwe cryptomunten ontstaan. Deze nieuwe munten geven dan zogenaamde ‘tokens’ uit, waarmee je later  de nieuwe munt kunt kopen. Letterlijk vertaald betekent het dan ook ‘eerste munt aanbieding’. 

Satoshi: Satoshi is de voornaam van het alias dat de maker van Bitcoin gebruikt, Satoshi Nakamoto. In cryptoland betekent het ook nog iets anders. Een Satoshi is een 1 met acht nullen achter de komma. “Ik heb daarnet 1 Satoshi aan Bitcoin gekocht man, nice!” Dan heb je dus 0.00000001 BTC gekocht.

Whale: Grote cryptobezitters. Dit zijn de walvissen in de cryptozee. 

 

Max van Hasenbroek

Advertentie