Nederlandse beurs op hoogste punt ooit sinds 17 (!) jaar

Na al dat nieuws over cryptocurrency zou je bijna vergeten dat er ook nog zoiets bestaat als een aandelenmarkt, met een AEX en zo. Die is er nog steeds, en diezelfde AEX stond gister op het hoogste punt sinds 2001. Heb je net al je geld van aandelen naar cryptocurrencies verhandeld, gaat die andere beurs weer omhoog. Het is soms zo lastig. In ieder geval, hoe kan de AEX zo hoog staan?

Gratis geld

FUN COUPONS! Als je The Wolf of Wall Street kent, weet je waar we het over hebben. Aandelen vertonen op dit moment een beetje het ‘nooit meer naar huis’ effect, alles gaat omhoog. Dat is ook te zien aan de AEX-index, waarin de 25 grootste Nederlandse bedrijven genoteerd staan. Gister eindigde die index op een som van 563,04 punten. Dat aantal is zelfs groter dan op het toppunt van 2008, het jaar waarin de kredietcrisis ineens ons land binnen kwam stormen. Vanaf 2008 hebben we tot en met 2013 een dip gehad en vanaf dat moment kon het alleen maar beter. En zo geschiedde.

Alles wat ervoor moet zorgen dat de economie weer rooskleurig wordt, is gebeurd en gebeurt nog steeds. De investeringen van bedrijven nemen weer toe omdat ze goedkoop kunnen lenen bijvoorbeeld (thanks ECB). Hierdoor is er meer ruimte voor werknemers, komen er minder werklozen en komt de economie weer op het goede pad. Die ontwikkelingen zijn nog altijd aan de gang en zullen niet snel stoppen. Dankzij de ECB die nog steeds voor 60 miljard euro per maand aan obligaties opkoopt (hoe dat werkt lees je HIER), kunnen bedrijven goedkoop lenen en groeien. Zolang consumenten ook lekker geld blijven uitgeven, pompt de economie gewoon door en dat geldt ook voor aandelen. Hoppa, winst!

Als je in januari 2017 met een beetje geld in bedrijven van de AEX had gestapt, was je gemiddelde rendement 25% geweest. Door de tijd heen is het gemiddelde rendement van aandelen 7%, hier zou je dus flink boven zitten. Aandelen blijven veiliger dan cryptocurrency, omdat je bij deze laatste echt in de toekomst investeert en niet in iets wat er al is. Hou dus ook de aandeeltjes weer eens in de gaten, want wellicht stoppen de Waalstraaters daar hun eindejaarsbonussen in!

Max van Hasenbroek

Advertentie