Laatste Bitcoin wordt pas over 125 jaar gemined

Eergisteravond werd het punt bereikt waarop 80% van alle Bitcoins waren gemined. De verwachting is dat de laatste Bitcoins pas rond het jaar 2140 in omloop zullen komen. Dat is natuurlijk nog heel ver weg, maar toch is dit ook nuttige informatie voor investeerders in deze eeuw.

De maximale hoeveelheid Bitcoins die gemined kunnen worden is 21 miljoen. Daarvan zijn er nu zo’n 80%, ofwel zo’n 16,8 miljoen van in omloop. Door de opzet van de technologie gaat het minen van Bitcoins echter steeds langzamer. Hoe meer coins er al gemined zijn, hoe moeilijker het wordt om meer nieuwe coins te maken. De benodigde hashrate (ofwel de kracht van de computer waarmee gemined wordt) en moeilijkheidsgraad voor het minen worden steeds hoger en het aantal blocks dat het oplevert steeds minder.De laatste Bitcoin

Volgens de meeste schattingen zal in het jaar 2140 de laatste Bitcoin gemined worden. Dat betekent dat er in de komende 122 jaar slechts nog 4,2 miljoen coins bij zullen komen. Vooral in de laatste eeuw zal het minen enorm traag gaan: vanaf 2088 wordt er in 52 jaar tijd nog maar één hele Bitcoin gemined! Het leeuwendeel van de munten zal dus al veel eerder beschikbaar zijn. In 2036 zal grofweg 99% van alle Bitcoins gemined en in circulatie zijn, en dat aandeel groeit naar 99,9% in 2048.

Dat betekent dat, waarschijnlijk, over twintig jaar de totale hoeveelheid Bitcoins die in omloop zijn langzaam zal gaan afnemen. Dit komt doordat mensen hun munten kwijtraken, vergeten of verliezen door falende technologie. En dat is goed nieuws voor wie zijn muntjes goed vasthoudt, want minder coins in omloop betekent hogere prijzen per coin! Hodl dus nog even 125 jaar. 

Beursbaas

Advertentie